Kategorie
Szukaj

Formy do tarty, ciasta kruchego, forma do pieczenia z wyjmowanym dnem | KicCake Sklep z akcesoriami cukierniczymi

Forma do tarty

to specjalna okrągła forma do pieczenia, używana do przygotowywania tart czy to na słodko czy słono. Forma ta ma płytkie, wyjmowane dno i wyższe boki, które pozwalają na łatwe wyjęcie i podanie gotowej tarty.

Formy do tarty są zazwyczaj wykonane z metalu, takiego jak stal nierdzewna lub aluminium,

które zapewniają równomierne rozprowadzenie ciepła i skuteczne pieczenie ciasta. Mogą mieć różne rozmiary, w zależności od preferencji i potrzeb, ale najpopularniejsze rozmiary to około 20-25 cm (8-10 cali ) średnicy.

Przygotowanie ciasta do tarty to zwykle obejmuje rozwałkowanie ciasta, ułożenie go na dnie i dociśnięcie do boków formy, a następnie wypełnienie tarty wybranym nadzieniem. Następnie tarta jest pieczona już w piekarniku zgodnie z instrukcjami przepisu. Częstym sposobem aby tarta nie napęczniała podczas pieczenia jest dziurkowanie jej widelcem oraz podpiekanie ciasta w formie (jeszcze przed nałożeniem nadzienia), które obciążone jest np grochem. 

Po upieczeniu tarta jest wyjmowana z formy, a następnie może być podawana na talerzu lub paterze. Forma do tarty umożliwia łatwe krojenie tarty na porcje i prezentację gotowego wypieku.

Formy do tarty są niezwykle wszechstronne i można w nich przygotować różnorodne wersje tart, takie jak tarty owocowe, tarty warzywne, tarty z serem czy tarty słodkie.

Można eksperymentować z różnymi kombinacjami składników i dodatkami, aby stworzyć smaczne i pięknie wyglądające wypieki.