• Kategorie
  • Zakwas piekarski BIO 250g

Symbol: ZAKWASPIBIO
43.98
szt. Do przechowalni
Cena przesyłki 12.99
Paczkomaty InPost 12.99
Przesyłka kurierska 14.99
Przesyłka kurierska - pobranie 16.99
Dostępność Średnia dostępność
Waga 0.05 kg

Zamówienie telefoniczne: 667636943

Zostaw telefon
Zakwas piekarski to dodatek do wypieku chleba, który wydobędzie i utrwali w pieczywie delikatny aromat i subtelny smak.  Zakwas piekarski BIO, dzięki niemu możemy mieć gwarancję uzyskania chrupiącej skórki i sprężystego miękiszu. Te dwa aspekty są gwarancją najwyższej jakości pieczywa. Zakwasu możesz użyć podczas tradycyjnego wyrobu chleba, ale także w automacie.  Zakwas piekarski BIO, jak go używać? Bardzo ważne jest, aby pamiętać o właściwej proporcji dawkowania kwasu do mąki zgodnie z poniższą tabelką:Dawkowanie:Chleby pszenne ok. 1-2% (10 - 20 g na 1 kg mąki)Chleby pszenno-żytnie ok. 2-3% (20 - 30 g na 1 kg mąki)Chleby wieloziarniste ok. 3-4% (30 - 40 g na 1 kg mąki)Chleby żytnie ok. 5 % (50 g na 1 kg mąki) Przepis na wypiek chleba w piekarniku. 1. Przygotowane i odważone składniki wyrób ręcznie około 10 min lub w mikserze 5 min przy wolnych obrotach i 3 min na średnich do uzyskania właściwej, jednolitej konsystencji.2. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i zostaw na około 20 minut w temperaturze pokojowej.3. Następnie podziel ciasto na porcje według uznania 350g/450g/550g i uformuj w podłużne bochenki. Zwilż wierzch wodą kładąc na mokrą gąbkę lub ściereczkę, po czym obtocz w dowolnej posypce np. z ziaren słonecznika, siemienia lnu, w mące razowej typ 1850, otrębach lub płatkach zbożowych.4. Tak przygotowane i udekorowane ciasto włóż do posmarowanych wcześniej tłuszczem foremek i przykryj ściereczką.5. Foremki odstaw w ciepłe miejsce na około 45-60 minut do dwukrotnego zwiększenia objętości. Aby wierzch nie "obskórzał", po 20 minutach zraszamy wodą.6. Po wyrośnięciu ciasto włóż do nagrzanego wcześniej do temperatury ok. 210 st. C piekarnika. Przed włożeniem ciasto możesz lekko zrosić wodą i naciąć dekoracyjnie nożykiem. Do piekarnika wstaw naczynie z wodą.7. Wypiekaj w zależności od gramatury 35/56/50 minut.8. Po wypieku wyjmij z foremek chleb do wystygnięcia. Aby nadać połysk skórce, po wyjęciu z pieca zrosić wodą.
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie