• Kategorie
  • Zrębki wędzarnicze czereśniowe, drobne, frakcja 2, 800g

Symbol: ZR_CZER_FR2/800G
15.66
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48-72h
Cena przesyłki 12.99
Paczkomaty InPost 12.99
Przesyłka kurierska 14.99
Przesyłka kurierska - pobranie 16.99
Dostępność Duża dostępność
Waga 1.05 kg

Zamówienie telefoniczne: 667636943

Zostaw telefon
Zrębki to sekret udanego wędzenia  Wędzenie to proces, który ma za zadanie nadać typowego aromatu, barwy. Wędzenie ma na celu utrwalenie żywności, poprzez działania zawarte w dymie substancji bakteriobójczych. Ważnym elementem wędzenia jest dym uzyskany ze spalania drewna/zrębków. Użyte do wędzenia zrębki nie będą miały wpływu na skład chemicznych produktów. Zrębki wędzarnicze wpływają na zapach, smak oraz barwę.    Jak powstają zrębki wędzarnicze? Zrębki powstają w specjalnych urządzeniach, które tną drewno na regularne kawałeczki, dzięki temu wyróżniamy klasy zrębek. Powstają one z drzew, które rosły na terenach ekologicznie czystych.  Drewno, które zostało rozdrobnione poddawane jest procesowi suszenia, dzięki czemu osiągają najbardziej optymalną wilgotność (poniżej 11%). Proces osuszania likwiduje zarodniki i drobnoustroje.    Jakie zrębki wybrać? Nie ma jednej złotej rady, jakie zrębki będą najlepsze dla Twoich wyrobów. Najlepiej eksperymentować, mieszać różne rodzaje zrębków.Wybierając zrębki zwróć uwagę na ich frakcję - czyli stopień rozdrobnienia. Frakcja ma wpływ na proces wędzenia i na szybkość ich spalania.    FRAKCJA 2 - drobne (1-3mm) doskonale się sprawdzą w małych ogrodowych wędzarniach FRAKCJA 4/6 - średnie ( 4-8mm) doskonale się sprawdzą do wędzenia ryb i krótkich procesów wędzenia FRAKCJA 8 - grube (8-12mm) doskonale sprawdzą się do długich procesów wędzenia   Do czego użyć zrębków czereśniowych?   wieprzowina wołowina drób ryby       Dlaczego warto używać zrębków wędzarniczych czereśniowych? Zrębki wędzarnicze to miękki, bezpieczny produkt, który pod wpływem wysokiej temperatury uwalnia pachnący dym wędzarniczy. Dzięki nim otrzymasz soczyste i łagodne wędzone mięso.    Zalety zrębków czereśniowych: podczas wędzenia tworzą złocistą skórkę i nadają niepowtarzalny aromat wyrobom zwiększają szczelność dymu wędzarniczego, w którym będzie koncentrować się większa ilość substancji aktywnych, w wyniku efekt finalny naszego wyrobu będzie doskonały użycie ich zmniejsza energochłonność procesu wędzenia  produkty z ich użyciem mają nasyconą barwę, aromatyczny zapach i naturalny smak "dymu"   Jak wędzić z użyciem zrębków czereśniowych? W zależności od rodzaju wędzarni jaką dysponujemy, umieścić zrębki na tacy przeznaczonej specjalnie do tego celu lub wokół paleniska - nie należy umieszczać ich bezpośrednio na źródle ciepła, ponieważ natychmiast ulegną spaleniu. Dozowanie: 20-40 ml/kg mięsa.   Ciekawostka: Pamiętaj, aby korzystać tylko ze specjalnie wyprodukowanych zrębków. Odpady drzewne mogą zawierać kurz i brud, wskutek czego będą psuć potrawy mięsne, a najgorsze - mogą pochodzić od chemicznie obrobionych drzew, co powoduje zatrucie jedzenia. 
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie